Fan coil

Hogyan tudnám átalakítani a lakásom fűtését olyanra, hogy az megfeleljen a hőszivattyús fűtési követelményeknek? Itt most választ kaphat rá, ha tovább olvas.


Érdemes tudni ...

» Mi a 'fan coil'?

A 'fan coil' 2 angol szóból összetett kifejezés. Jelentése: fan=ventillátor, coil=tekercs, azaz olyan fűtő- ill. hűtőtest, melyben a fűtő- ill. hűtőfolyadék csőtekercsben folyik, és ezen a csőtekercsen a levegőt egy ventillátorral fújjuk keresztül. Ezzel gyorsítjuk a hőleadást.

Magasabb hőmérsékletre tervezett fűtőkörökbe a radiátorok helyére beépítve csökkenthető a fűtővíz hőmérséklete, így lehetséges korábban radiátoros fűtésű épületek viszonylag olcsó átalakítása alacsony(abb) hőmérsékletű fűtésre. A hőszivattyú optimális üzemeltetéséhez szükséges kellően alacsony hőmérsékletű fűtés eléréséhez azonban mindenképpen tervezni kell a hőleadó felületek méretét! Megfelelő nagy méretű fan coilok beépítésekor a fűtés kombinálható padló- illetve fal- vagy mennyezetfűtéssel.

A fan coilok nagy előnye, hogy nyáron - hideg vizet (például kútvizet) keringetve bennük - hűtésre használhatók.  Az ilyen kettős célú felhasználásnál a fűtésköröket úgy kell kialakítani, hogy külön lehessen választani a fan coilok körét a padló- illetve fal- vagy mennyezetfűtéstől. Ez utóbbiak ugyanis csak korlátozottan alkalmasak hűtésre a szerkezeten belül lecsapódó pára veszélye miatt. A szerkezeten belül lecsapódó pára mind az épület szerkezetét, mind az egészségünket rombolná.


» oldal tetejére

» FAN COIL házilag

Egy egyszerű, házi kivitelezésű fan coilt mutatunk be, melyet Ön is megvalósíthat - bontott anyagból - pincébe, műhelybe, garázsba:

  • Vegyük ki egy kiselejtezett régi vízhűtéses járműből a hűtőt
  • Rakjuk állványra
  • Kössük be a fűtéskörbe
  • Állítsunk mögé egy ventillátort
  • Kapcsoljuk be a ventillátort

Máris kész a FAN COIL!

Ugye, milyen egyszerű? Villámgyorsan nagy légtér befűthető vele!

fan coil házilag
A ventillátor a vízhűtő mögött elhelyezve gyorsan átfújja a levegőt a "radiátoron"
fan coil házilag
Egy régi autó vízhűtője, háttérben a kazánnal

 


» oldal tetejére