Vásárlóink írták

 

PK - Pest megye

Nálunk már nagyon régóta van hőszivattyús fűtés. A külső kör talajkollektorral lett megoldva. Fa-szerkezetű kollektorunk van: egy vastagabb csőből álló törzsre csatlakoznak a vékonyabb csőből készített oldalágak. A kollektor elkészítéséhez árkokat ásott nekünk a szomszédunk egy traktorral, és a csövek lefektetése után a csövek közvetlen környezetére homokot töltött vissza. A talaj nálunk egyébként is nagyon homokos, nem kellett messziről szállítani az árkok töltőanyagát.

Az első években nagyon szidtam a páromat, hogy micsoda marhaságot csinált, nem lehet ezzel kellően kifűteni a házat. Pedig (mint utólag kiderült) csak a drágám húzott le 20 %-ot a gépész által kiszámolt szükséges fűtési teljesítményből, hogy egy kicsit kevesebbe kerüljön a beruházás. Az első két év után a talajkollektor körül a föld megsüllyedt, (ez nem okozott problémát, mezőgazdasági terület van fölötte,) a kinti csövek beiszapolódtak. Ennek hatására a hőszivattyú már kb. 10 fokkal magasabb hőmérsékletről gyűjtötte be a meleget, ami bizony a villanyszámlánkon is meglátszódott. Kevesebbet kellett fizetni! És bent a lakásban már nem fáztam a kinti nagy mínuszok mellett sem! Ekkor kezdtem el hinni abban, hogy mégiscsak megérte belevágni ebbe a néhány évvel ezelőtt még ritkaságszámba menő beruházásba. Aztán tavaly a H-tarifás mérőórát is felszereltettük, amivel még kedvezőbben alakulnak a fizetni valók.

Nálunk nincs a környéken sehol gáz bevezetve, így annak idején választanunk kellett az olcsónak hitt fatüzelés kényelmetlensége, és a drágának hitt villanyáram használata között. Ahogy számolgattuk, a fatüzelésre sem kellett volna kevesebbet fizetni, de azzal minden nap foglalkozni kellene. Ezzel a fűtéssel meg olyan kényelem jár, hogy nem lesz piszkos a lakás a hamuzástól! Nem kell hordani a tüzifát! Néha a szűrőket ki kell tisztítani (évente egyszer-kétszer), a nyomásmérőket szemmel tartani, de eddig semmilyen meghibásodás nem volt még. Így utólag már nagyon örülök, hogy annak idején hagytam magam rábeszélni, hogy hőszivattyúval fűtsünk. Komfortos, jól automatizálható, tiszta fűtésünk lett!
KÉ, Pest megye

Mindig is padlófűtésünk volt, a házunk eleve azzal készült. Korábban gázkazánnal fűtöttünk. Más gázfogyasztónk nem volt, így a fűtési költségünk könnyen kimutatható: egyszerűen összeadtuk a gázszámlákat, és kijött egy horribilis összeg - több mint 300 ezer forint egy fűtési idényre! Úgy gondoltam, ennél jóval kedvezőbben is megoldható nálunk a fűtés, ha hőszivattyúra áttérünk. Nem akartam ennek az összegnek a felénél többet költeni a fűtésre. A padlófűtést nagyon szeretjük, innen jött a hőszivattyú ötlete. Nálunk nem lett különösebben tervezve annak idején (már több mint húsz éve) a padlóba lefektetett csövek hossza. Bőségesen lett rakva mindenhová a műanyag fűtéscsőből, így alacsony hőmérséklettel is kellemes hőérzetünk van a lakásban. A mi padlófűtésünk nagyon jól sikerült, már 26°C-os visszatérő fűtővíz-hőmérséklet is elegendő a kellemes hőérzetünkhöz. A hőszivattyúhoz külön H-tarifás mérőt szereltettünk fel, hogy ezzel is csökkentsük a rezsit, így most is elkülöníthető és pontosan tudom, mennyibe kerül külön a fűtés. Mondhatom, hogy megharmadoltuk a fűtési számlánkat. Ez számomra óriási eredmény! Még a reméltnél is jobb! A havi villanyszámlám (egész évre elosztva a fogyasztást) 7-8 ezer forinttal lett több a korábbiakhoz képest, és semmi más használati szokásunk nem változott, csak a fűtés lett más. A gázórát leszereltettük, hogy még készenléti díjat se kelljen fizetnünk. A hőszivattyús beruházás nekünk kb. 2 millió forintba került. Havi több mint 200 ezer forinttal fizetünk kevesebbet a rezsire. A megtérülési ideje így kevesebb mint tíz év.

Én ezzel nagyon elégedett vagyok! Köszönöm!
NL, Budapest

Mi most egy SPARK hőszivattyúval fűtünk és a melegvizet is azzal készítjük. Budapest egyik családi házas övezetében lakunk, a telkünkön már korábban is volt egy kút. A hőszivattyú 2 évvel ezelőtt lett telepítve, a meglévő kutat kihasználva kútvizes rendszert csináltunk. A villanyszámlánkon alig látszik, hogy villanyt használunk fűtésre: a korábbihoz képest csak pár ezer forinttal nőtt a havi villanyszámlánk, és mindig meleg van a lakásban, és mindig van elég melegvíz. Sokba került a beruházás - mi nem kerül ma sokba? -, de számomra nagyon megérte! Ha újra építkeznék, újra csak ezt a fűtést választanám!

Budapest legnagyobb része ma is családi házas övezet, ahol lehetőség van szondafúrásra. Ha nem lett volna adott nálunk a kút, akkor én is azt készíttettem volna. A családi házak kertjében kényelmesen elfér annyi szonda amennyi a lakás befűtését biztosítja. Csak ajánlani tudom másoknak is!
KK, Pest megye

Vákuumcsöves napkollektort vásároltam 2010-ben. Azt hiszem, átlagos a vízfelhasználásunk. Családunk négy fős, 200 liter melegvizet használunk naponta. Ehhez egy normál kategóriás 30-csöves napkollektort elég volt megvenni. Szeretem tudni, hogy egy-egy beruházás mennyire érte meg, ezért összehasonlítottam a villanyszámlánkat a korábbiakkal. Azt kellett tapasztalnom, hogy ez a beruházás nagyon megérte! Nyáron havi 12 ezer forinttal fizettünk kevesebbet a villanyszámlára! Természetesen az olyan fogyasztókhoz is, amelyek nappali árammal állítanák elő a melegvizet (mosógép, mosogatógép), odavezettem a Nap által felmelegített vizet, így értük el ezt az eredményt. Köszönöm!
Kiss Gábor, Dunaföldvár

A megvásárolt rekuperátor beépítésre került, már a második tél alkalmával fogja a lakásunkban a levegőt cserélni nagy megelégedésünkre.

A választás vásárláskor két ok miatt esett önökre, az első és legfontosabb az ár volt, a második a telefonhívásomra adott készséges felelet (ami nem volt kevés számú).

Lehetőségem volt ill, még van is ki-be lépő levegők mérésére, regisztrálására, és meglepően jó hatásfokkal melegíti fel a beszívott friss levegőt az elhasznált kifújt meleg levegő.

Gázfűtés van a családi házunkban, digitális termosztáttal szabályozva általában 23 fokra állítva. A szobába befújt levegő hőfoka nem volt kisebb, mint 16 celsius pedig tavaly voltak hideg napok a télen. Általában 2-3 fokos hőlépcsőt mértem. A vezérlését egy fali programozható időkapcsolóval oldottam meg. Naponta 4 alkalommal megy össz. kb. 2 órát. Ez persze a légköbmétertől függ, lakása válogatja. Körülbelül 1 óra üzem alatt kicseréli a lakás levegőjét, amit én a 12-13ó közé tettem, általában ilyenkor van a legmelegebb kint (ugye a lényeg minél kisebb legyen a hőveszteség), aztán megy egyszer 20 percet a fürdések után itt a páraelszívás a lényeg. Hajnalban egy keveset, hogy jobban aludjunk (oxigénfrissítés), aztán felkelés után kiszellőztet 20 perc. Igazából a feleségemet kellett leginkább meggyőzni, hogy kell nekünk egy ilyen, de mára neki tetszik a legjobban. A családi házunkat leszigeteltük, eltűnt a penész és a páratartalom a 75-85%-ról az 50-65%-ra csökkent. Beépítettem a rekuperátor elé és mögé is egy-egy szűrőt, hogy védjem a drága hőcserélőt. Ezen felül van egy sörös dobozokból készített előmelegítő, ami a konyhában keletkező gőzökből nyeri vissza a hőt, ami nem kevés. Főzéskor a konyhai elszívó kürtőjében 70-80 fokos levegő is távozik egy nagyobb fazékban főtt ebéd elkészítésekor. A  rekuperátor szívóágára is lehetne ezt közvetlen kötni, de akkor hamar elzsírosítanánk a hőcserélőt.

A napi 2 órás üzem a legkisebb fordulaton járatott ventilátor sebességen 51W*2ó*31nap=3,2kWh*48ft=154ft/hó ez azt hiszem nem sok a tiszta levegőért.

A teljes rendszer árnak a fele volt nálam a rekuperátor, a többi a légcsövek, zsaluk, szűrődobozok, anemosztátok, programkapcsoló, szigetelőanyag és az egyéb szerelési anyagok tették ki.

Remélem e rövid kis beszámolóval sikerült másoknak is kedvet csinálni e remek eszköz használatához.
ZA, Gyömrő

Nemrég rekuperátort vásároltunk Önöktől. Árban az Önök terméke volt a legkedvezőbb.  A készüléket már beszereltem és gyakorlatilag folyamatosan használatban van. Egy kapcsolóórát is telepítettem rá, amelyik éjszaka szakaszosan üzemelteti és nappal is lekapcsolja azokra az időszakokra, amikor nem vagyunk otthon.

Az már látszik, hogy sokkal kevesebbet megy a fűtés, mivel nem kell szellőztetnünk. Korábban ugyanis naponta többször kellett ablakot-ajtót kinyitva szellőztetni az elhasznált levegő és a levegő nedvességtartalom valamint páralecsapódás miatt. A mostani hideg időben még megjelenik némi "folyás" az ablakon, de sokkal kisebb, mint korábban. A gépből viszont naponta 1-1,5 liter kondenzvíz folyik ki. Emiatt egy tálcát kellett a gép alá szerelnem, amiből egy műanyag cső vezeti a folyadékot egy gyűjtőedénybe. Ezt esetleg nem ártana gyárilag megoldani.

A kinti beszívó és a benti elszívó nyílásra extra filcszűrőket szereltem, hogy lehetőleg ne a gépben lévő szűrő szennyeződjön. Ez jó ötletnek bizonyult, mert ezeket az extra szűrőket 4-5 naponként cserélnünk kell. Így döbbentünk rá, hogy milyen poros is a körülöttünk lévő levegő. (Pedig a forgalmas utaktól távol egy zsákutcában lakunk, egy kis erdő mellett.)

Egyébként nagyon meg vagyunk elégedve a géppel. A feleségem először morgolódott, hogy ennyit egy gépre költök, de amikor látta, hogy nem folynak az ablakok és milyen koszos levegő jönne be, illetve van a lakásban is, meg, hogy nem kell folyton az ablakot nyitogatnunk, teljes mértékben megváltoztatta a véleményét  smiley
oldal tetejére