LED világítás

Érdemes-e LED lámpákat használni? Nem túl drága? És mikor kezdjem el az áttérést?

Ha ránk hallgat: minél hamarabb! A zsebe bánja, ha továbbra is az energiapazarló világító eszközöket használja!Érdemes tudni ...
» Milyen teljesítményű LED-re van szükségem?

Ha a hagyományos világítást szeretnénk felújítani, a fényforrásokat energiatakarékosra cserélni, nem árt, ha tudjuk, mi helyett mit célszerű használni, hogy ugyanolyan jó megvilágítást kapjunk.

Hagyományos izzó - nyolcad, tizedakkora teljesítményű LED izzó a megfelelő. Nem árt szem előtt tartani, hogy a LED izzók nem körbe sugároznak, csak egy sokkal kisebb szögben. Minél kisebb szögben sugárzó LED izzót választunk, annál kisebb teljesítményre van szükségünk ugyanakkora megvilágítás eléréséhez. Ha nem közvetlen megvilágítást alkalmazunk, hanem csak visszavert fényként élvezzük a LED-et, akkor lehet szükség a nagyobb teljesítményű LED-ekre.

Halogén spot - mivel a spot lámpák is csak kis szögben sugároznak általában, itt elég egyértelmű szabály alkalmazható: az eredeti halogén teljesítmény kb. tizedrészével már megfelelő megvilágítás érhető el.

Fénycső - régi fénycsöveink teljesítményfelvétele megfelezhető LED fénycső használatával.

Energiatakarékos izzó - mivel hasonló elven működnek, mint a fénycsövek, ezek helyett is kb. feleakkora teljesítményű LED izzót betéve kb. ugyanolyan megvilágítást érünk el, mint amilyen korábban volt.

» oldal tetejére

» Mennyire megbízhatóak a LED lámpák? Mekkora élettartamra lehet számítani a LED-eknél?

A LED izzókra, világítótestekre a gyártók 30-50 ezer óra üzemidőt adnak meg. A forgalmazók általában egy, két vagy három és garanciát vállalnak ezekre a termékekre.

A LED nem érzékeny a sokszori ki-/bekapcsolgatásra. Több mint húszezer kapcsolást kibír. Ez akkora szám, hogy szinte lehetetlen ennyiszer kapcsolni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a LED lámpák valóban hosszú élettartamúak, ezek az adatok teszteléssel megalapozottak.

» oldal tetejére

» Mennyibe kerülnek a LED lámpák? Mennyit lehet velük megtakarítani? Mikorra térül meg a beruházás?

Vegyünk például egy 5W-os gyertya LED izzót, amit egy 40W-os hagyományos égő helyére raktunk be. A 40W-os izzó helyére téve 35W-tal kevesebbet használunk el világításra. A 35W megtakarítás óránként 1,47 Ft megtakarítást jelent 42,- Ft-os áram-árral számolva.

Az 5W-os gyertya LED izzó ára: bruttó 2.390,- Ft. A 40W-os hagyományos gyertya izzó ára: bruttó 190,- Ft. A kettő különbsége: 2.200,- Ft. Ez a 2.200,- Ft kb. 1500 óra alatt térül meg. Ennyi idő alatt már egy újabb hagyományos izzót kell vennünk, mert annak kb. 1000 óra az élettartama. Tehát két izzó árát kell levonni a LED izzó árából, azaz 2010,- Ft megtérülését kell kiszámolnunk.
Lássuk, mennyi idő alatt térül meg a LED-re fizetett árkülönbség különböző használati szokások mellett?

Napi 2 órás üzemidőt feltételezve (kevesebbet használt lakóhelyiségek átlagos világítása, amikor otthon vagyunk) - Az 1020 órát kb. 510 nap alatt világítjuk le. Azaz kb. másfél után már "nekünk termel" a LED lámpa, azaz másfél alatt térül meg. A LED lámpára 2 év garancia van, tehát ennyi idő alatt ha kiég, ingyenesen kicseréli a forgalmazó.

Napi 5 órás üzemidőt feltételezve (lakásban sötétebb folyosók éves átlagos üzemideje) - Az 1020 órát kb. 255 nap alatt világítjuk le, azaz a LED lámpa ilyen fokozottabb használat mellett már kb. 8 és fél hónap alatt megtérül! A továbbiakban már sokkal olcsóbban világítunk, mint a hagyományos izzóval tudnánk.

Napi 10 órás üzemidőt feltételezve (kisebb boltok egész nyitvatartási időben világítást használva) - Az 1020 órát kb. 102 nap alatt világítjuk le. Azaz kevesebb mint három és fél hónap után az eredeti fogyasztás nyolcadrészét kell csak világításra kifizetni. És ha az üzletben több száz W világítás van beépítve, akkor a megtakarított hétnyolcad rész már jelentős!

Napi 14 órás üzemidőt feltételezve (plázákban hosszított nyitvatartású üzletek vagy háromműszakos üzemek nappal természetes világítással) - Az 1020 óra kb. 73 nap használattal jön össze. Ez már csak kb. két és fél hónap. Ennyi idő után az üzlet világítása már csak nyolcadrészbe kerül.

Napi 24 órás üzemidőt feltételezve (háromműszakos üzemek folyamatos mesterséges megvilágítással) - Az 1020 óra kb 43 nap alatt letelik. Ezután már igen kedvező villanyszámlával lehet számolni.

Tehát ÉRDEMES váltani!


» oldal tetejére