Jövőnket a ma építészete határozza meg

Manapság a csapból is a "fenntartható fejlődés" szöveg folyik. Érthetjük ezt a képen látható módon történő építkezésre is, de mivel Magyarországon nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű fa és nem elegendő a csapadék, nálunk a fű nyáron kiszárad, mi az energia ésszerű felhasználásával, megújuló energiaforrások hasznosításával próbáljuk elérni ugyanezt az eredményt.

Mit is jelent a "fenntartható fejlődés" tudományosan megfogalmazva? Egy olyan szűkebb környezet kialakítását, mely működése / működtetése nem változtatja meg a tágabb környezetet kimutatható mértékben visszafordíthatatlan módon. Környezetünknek mindig egészséges egyensúlyban kell lennie. Hogyan tudjuk ezt elérni? A lehető legkevesebb energia felhasználásával, és 'tiszta' energiák alkalmazásával. Ezt a témát járjuk körbe cikksorozatunkkal, melyben a megújuló energiaforrások használatába vezetjük be az Olvasót. Szeretnénk megmutatni, hogy gondos tervezéssel nem kell "ingünket-gatyánkat" a rezsire költeni, fizetésünk nagy része megmaradhat az élet egyéb apró örömeire. 

Mivel kezdjük a rezsiköltségünk lefaragását, ha nem akarunk építkezni, csak a meglévőnek örülni?

Mindenképpen a ház hőszigetelése, nyílászárók megfelelő minősége a legelső, amivel foglalkozni kell egy ház rezsiköltségének a minimalizálásakor.

Ez nagy munka. Hogyan tovább?

Ha ezeket a munkálatokat elvégeztük, és közel passzív (vagy minimális energiaigényű) házat alakítottunk ki az otthonunkból, akkor egy hővisszanyerős szellőztető berendezésre előbb-utóbb igényünk lesz a komfortérzetünk megfelelő szinten tartásához. Ha nem akarjuk megvárni, míg

'rossz a közérzetem, nem tudom mi bajom van, valami nem stimmel'

tünetek észlelése után szakembert hívunk, hogy megtudakoljuk tőle, mit rontottunk el, vagy mi bajunk lehet, akkor a felújítási munkálatokat kössük össze egy szellőztető rendszer kialakításával. És ha már megújuló energiaforrásokat akarunk használni, akkor mindenképpen érdemes gondolni arra, hogy a ház energiaszükségletét úgy tudjuk minimalizálni, vagyis a legalacsonyabbra leszorítani, ha 'feleslegesen' nem engedjük ki a megtermelt meleget a szobából. Egy megfelelően méretezett rekuperátor, vagyis hővisszanyerős szellőztető berendezés, mely levegő / levegő hőcserélőt tartalmaz, ezt a célt szolgálja.

Szellőztetés?

Blog- és cikksorozatunkban a rekuperátor működési feltételeivel is foglakozunk:

Ahhoz, hogy téli hidegben meleg benti levegőről tudjunk beszélni, azt a meleget meg is kell termelni, nem elég, ha 'belihegjük' a helyiségeket. A ház fűtése, ha már minimalizáltuk az energiaigényét, hőszivattyúval a leggazdaságosabb, legtisztább. Persze ha pelletgyárunk van, vagy a saját erdőnkből termeljük ki a tüzifát, annál olcsóbb fűtés nem létezik. De ha ilyen forrásokkal nem rendelkezünk, akkor mindenképpen egy olyan fűtést kell választani, ami automatizálható, csendes, tiszta, otthagyható pár napra, míg wellness hétvégén vagy éppen egy római vakáción tartózkodunk, és a "házőrzésre" otthon hagyott nagyi úgysem ért a fűtéshez, meg már nem tud olyan jól mozogni sem, hogy fát vágjon. Ha nem túl nagy a ház energiaigénye, akár elektromos fűtést is választhatnánk, ami ugyan tiszta és csendes, de a világ legdrágább fűtési módja. A hőszivattyús fűtésre az elektromos fűtéshez képest csak kb. negyedannyit kell költenünk üzemeltetési költségként. Igaz, az egyszeri beruházási költség magasabb, mint a pusztán elektromos fűtésé. De ha most még aktívak vagyunk, és a nyugdíjas éveinkre gondolunk, ha most még van miből, hogy később minél kevesebbe kerüljön, akkor mindenképpen jó választás a hőszivattyú. Abból is a víz / víz hőszivattyúnak a legjobb a hatásfoka. Ha a környezetünkben a talaj jól ásható / fúrható, akkor érdemes ezt az egyszeri magasabb beruházási költséget vállalni, hogy később ne bosszankodjunk annyit az energiaárak növekedése miatt. Bízzunk abban, hogy hosszú életűek leszünk, és sokáig fogjuk tudni élvezni munkánk gyümölcsét! De ha mi idő előtt el is hagynánk szeretteinket, legalább őróluk gondoskodtunk.

Fűtés?

Blog- és cikksorozatunkban foglalkozunk a hőszivattyúkkal, primer körük kialakításával, a szokásos hibákkal, mi az, amit Önnek el kell kerülnie. Tanuljon mások hibáiból, olvassa blog bejegyzéseinket!

A téli meleg szobán kívűl még egy dolog van, ami a közérzetünket nagyban befolyásolja: a fürdővíz hőmérséklete. 'Hideg' vízben nem sokan szeretnek fürödni. Ahhoz, hogy egész évben üzembiztosan legyen melegvizünk, többféle melegvízkészítési módszert érdemes alkalmazni. A hőszivattyúval (mivel a fűtéshez már úgyis be van építve) kb. 42°C-os melegvizet előállítani ugyan gazdaságosabb, mint elektromos fűtőbetéttel, de csak kb. háromszoros a nyereség, vagy még annyi sem. Napkollektorral viszont (itt most heat pipe rendszerű vákuumcsöves napkollektorokra gondolunk) melegvizet előállítani kb. egytized annyi elektromos energiára van szükség, mint amennyibe az elektromos fűtőszállal történő vízmelegítés kerül. Ezért adódik, hogy napsütéses időben napkollektor termelje meg nekünk a melegvizet, borus időben pedig vegye át a hőszivattyú a melegvíz készítés feladatát.

Melegvíz készítés? Tényleg ennyire gazdaságos?

Blog- és cikksorozatunkban foglalkozunk a napkollektorokkal is. Hová milyet érdemes, mekkorát, és mikor nem tanácsoljuk. Ha korábbi tapasztalataink gyűjteményére kíváncsi,olvassa el blog bejegyzéseinket is!

Ezek után jöhet az elektromos áram termelés!

Tehát a lakásunk komfortfokozatának a megfelelő szinten tartásához üzemeltetnünk kell : rekuperátort, napkollektort, hőszivattyút. Ezek a berendezések, a vezérléseik és a hozzájuk kapcsolódó ventillátor és keringető szivattyúk mind mind - egyéb energiaforrást nem igényelnek, de - áramot fogyasztanak! Ha a házunk megfelelő tájolású, és a tetőn még van helyünk, vagy a kertünk elég nagy ahhoz, hogy például egy kocsibeálló árnyékoló fedeleként megépítsünk egy napelemes elektromos energia termelő rendszert, akkor nagyban tudjuk csökkenteni az áramszámlánkat, az egyetlen fizetendő energiaszámlánkat. A napelemes rendszert úgy érdemes méretezni, hogy maximum annyit termeljünk, amennyi energiát fel is használunk. A 'túltermelésért' ugyanis nagyon minimális összeget tudunk csak kapni az energiaszolgáltatótól, nem éri meg a beruházás! Így viszont máris megvalósítottuk

a ZÉRO ENERGIAIGÉNYŰ HÁZat!

Ez volt az igény a munka elkezdésekor? Naná!

Örülne, ha sikerülne? De mennyire!

Hát akkor rajta! Ne habozzon, kezdje el tervezni

saját ZÉRO ENERGIAIGÉNYŰ HÁZát!

Ha új házat tervez, a fenti szempontokat érdemes beépíteni a tervezés során. Magyarországon 2020-tól kezdődően már csak passzív ház közeli energiaigényű új házak építhetők. A ház tájolásának a tervezésekor vegyék figyelembe a nyári-téli benapozást. Nyáron a legfontosabb dolog az energiaigény csökkentésére az, hogy nem engedjük a lakást felmelegedni. Ezt megfelelő árnyékolással tudjuk elérni. Ha mégis melegebb van odabent a kelleténél, akkor a rekuperátor és a hőszivattyú primer körének a segítségével passzív hűtést alakíthatunk ki.

A passzív hűtés nemcsak passzívházban használható!

Hogy mindezt hogyan tudja megtenni, erről is olvashat blog- és cikksorozatunkban. 

Télen viszont az a célunk, hogy minél jobban süssön be a Nap, az üvegház-hatást kihasználva minél jobban melegítse fel a házat. Tehát ugyanazok az üvegfelületek, amelyeket nyáron árnyékolunk, télen napsütötte kell legyenek.

Tervezi már

saját ZÉRO ENERGIAIGÉNYŰ HÁZát?

Legyen passzívházam?

Blog- és cikksorozatunkból megtudhat sok apró részletet, amit érdemes figyelembe venni egy minimális energiaigényű ház kialakításakor.

Összeállítottunk Önöknek egy cikksorozatot, mely a ház körül alkalmazható jó megtérülésű befektetési lehetőségeket tárgyalja. Segítségével jobban el fog tudni igazodni a TV Híradóban hallható, újságokban olvasható eszmék és téveszmék útvesztőjében.

Ha szeretne tájékozottabb lenni a megújuló energiák hasznosítása terén, olvassa figyelmesen cikkeinket!